Kredi kartı olanlara kritik uyarı geldi: Dikkat son 12 gün kaldı herkesten bu para kesilecek...

Kredi kartı olanlara kritik uyarı geldi: Dikkat son 12 gün kaldı herkesten bu para kesilecek...
TCMB, tek seferliğine geçtiğimiz ay alınan faiz kararını Aralık ayı boyunca kredi kartlarına yansıtmamıştı fakat perşembe günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısının ardından 1 Ocak 2024 itibarıyla kredi kartlarına uygulanacak akdi faiz oranl

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz ay alınan faiz kararını Aralık ayı boyunca kredi kartlarına yansıtmamıştı. Ancak, 1 Ocak 2024 itibarıyla kredi kartlarına uygulanacak akdi faiz oranları, Perşembe günü yapılacak PPK toplantısının ardından belirlenecek ve tüm kart sahipleri için geçerli olacak.

TCMB'nin Haziran ayında başlattığı parasal sıkılaşma süreci, politika faizlerini yüzde 40'a yükseltmesiyle devam ediyor. Ancak, geçtiğimiz ay alınan artışın kredi kartı faizlerine yansıtılmaması, 1 Ocak 2024'te kredi kartı faizlerine toplu bir yansıma yaşanacağını gösteriyor.

Reuter ve AA Finans'ın PPK Beklenti Anketleri'ne göre ekonomi uzmanları, 21 Aralık tarihli PPK toplantısında 250 baz puanlık bir faiz artışı beklentisi içerisindeler. TCMB, geçen ayki toplantı özetinde parasal sıkılaşma sürecinde son aşamaya yaklaşıldığını belirterek, bu ayki toplantı için vites düşürme sinyali vermişti.

Kredi kartı akdi faizleri, politika faizinin yüzde 8.5 seviyelerinden yüzde 40'a yükseltilmesiyle Haziran ayından bu yana üç katın üzerinde bir artış gösterdi. Şu anki yüzde 3.71 seviyelerindeki kart faizleri, 1 Ocak itibarıyla beklentilere göre yüzde 4.40'a yükselecek.

Kredi kartı borçları, ekstre tarihinde kesilen tutarın tamamını ödeyen kullanıcılar için herhangi bir faiz uygulaması olmaksızın kapatılabiliyor. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle kart borçlarının tamamını ödemekte zorlanan vatandaşlar için alınacak faiz kararları zorlayıcı olabilir.

Ekonominin önde gelen isimlerinden Atilla Yeşilada, kart borçlarını sıfırlamanın önemli olduğunu vurgularken, enflasyonun faizleri yüksek seviyelerde tutacağı öngörüsüyle kart kullanımının zorlayıcı sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Kredi kartı akdi faizinde beklenen yükselişin yanı sıra, bankaların hesapta bakiyesi olmayan müşterilere sunduğu KMH hesaplarında da faiz oranlarının artması bekleniyor. Bu değişiklik, kredili mevduat hesaplarını da etkileyecek gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.